Mättande raggvåfflor till förrätt

Receptmakare: Elisabet Stelin
Foto: Björn Tesch

Skriv ut receptet

– Idén till det här receptet dök upp efter en lunch, där det bjöds på raggmunk och alla gästerna stönade av lycka över hur gott det var. Jag hade precis ärvt ett våffeljärn och tyckte i vanlig ordning att det var kul att experimentera lite, berättar matglada Elisabet Stelin. Raggvåfflorna är mycket mäktiga och passar som en förrätt. Ett par hjärtan per person räcker. Servera gärna med créme fraiche, någon trevlig lök och fiskrom. Eller varför inte som svenska tapas med lite fläsk och lingon?

Instruktioner

Smält smöret och låt svalna. Rör ihop smör, äggula, mjöl, vatten och salt till en jämn smet. Vispa äggvitan och grädden fluffiga var för sig. Vänd först ner grädden, sen äggvitan i mjölsmeten. Skala potatisen och riv på rivjärnets grövsta sida. Vänta med att med att riva potatisen tills resten av smeten är klar, så är risken mindre att den mörknar. Hetta upp ett våffeljärn och grädda våfflorna gyllengulbruna. Var gärna lite snål med smeten och ta hellre lite i underkant än för mycket i laggen så blir de fint knapriga.

Ingredienser

4-6 Portioner som förrätt

  • 50 g smält smör
  • 1 äggula
  • 1 dl vetemjöl (gärna med fullkorn)
  • 1 dl vatten
  • 2 krm salt nypa salt
  • 1 dl vispgrädde, vispad
  • 1 äggvita, vispad till hårt skum
  • 200 g mjölig potatis, gärna King Edward
  • Löjrom, forellrom eller stenbitsrom (till servering)
  • Creme fraiche eller smetana (till servering)
  • Finskuren rödlök eller gräslök (till servering)