Indisk vallmopotatis

Receptmakare: Anna Lind Lewin
Foto: Björn Tesch

Skriv ut receptet

Anna Lind Lewin blev serverad vallmopotatis i Calcuttta tillsammans med en kryddstark fläskgryta liknande Pork Vindalo. Väl hemma återskapade hon sina kulinariska reseminnen och detta är ett av resultaten. ”Potatisrätten blir ganska ful men väldigt god”, berättar Anna, som anser att skönheten kommer inifrån. Servera gärna din vallmopotatis med en currygryta som ett miljövänligare och roligare alternativ till ris. Lägg gärna några fina limeklyftor på potatisen.

Instruktioner

Skala och tärna potatisen i 2–3 cm kuber. Dela den oskalade zucchinin i ungefär lika stora bitar. Låt skalet vara kvar. Stöt vallmofröna med 1 msk vatten i en mortel. Hetta upp oljan i en liten wok eller stekpanna. Vänd ner spiskummin och stek under omrörning tills fröna börjar dofta och knäppa. Lägg snabbt ner potatisen och squashen, fräs dem lätt under omrörning någon minut. Tillsätt salt och socker. Rör ner vallmofröpastan och 1 dl vatten. Lägg på lock och sänk värmen. Låt sjuda sakta på låg värme tills potatisen är helt mjuk, ca 20 minuter.

Ingredienser

4 portioner

  • 4 medelstora (ca 350 g) potatisar, Asterix eller Sava passar bra
  • 1 liten (ca 175 g) zuchini
  • ½ dl vita vallmofrön
  • 1 msk + 1dl vatten
  • 2 msk neutral rapsolja
  • 1 tsk hel spiskummin
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk socker
    Till dekoration:
  • chiliflingor (torkad krossad chili)
  • korianderblad