Rostad örtig potatis

Receptmakare: Eleonor Schütt och Margareta Andersson
Foto: Björn Tesch

Skriv ut receptet

Prova att rosta färskpotatisen, den blir otroligt god! Vill ni att det ska gå riktigt snabbt, ta då och förkoka potatisen i ca 5 minuter innan ni sätter in den i ugnen. Rätten passar utmärkt till grillat kött eller fisk.

Instruktioner

1. Värm ugnen till 225°C.
2. Tvätta potatisen, om ni inte köpt redan tvättad potatis.
3. Skala morötterna och dela dem i stavar.
4. Skala och klyfta löken.
5. Skala vitlöksklyftorna.
6. Klipp rosmarin i centimeterstora bitar.
7. Blanda alla ingredienser i en långpanna.
8. Tillaga tills potatisen har innertemperaturen 94°C. Används vinterpotatis ska innertemperaturen vara max 96°C. Dekorera med färsk rosmarin.
Näringsinnehåll per portion:
Energi 190 kcal/810 kJ   Protein 3 g   Fett 7 g   Kolhydrater 28 g

Ingredienser

4 portioner

  • 550 g potatis, Solist, Magda eller egen favoritsort
  • 150 g morötter
  • 2 st (200 g) lökar, gul eller röd
  • 10 st vitlöksklyftor
  • 1 kruka (20 g) rosmarin, färsk
  • 1½ msk olivolja/rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 – 2 krm svartpeppar, grovmalen
  • Färsk rosmarin till dekoration