Kokt färskpotatis med matjessill

Receptmakare: Markus Aujalay, Winterviken
Foto: Björn Tesch

Skriv ut receptet

Nu står de svenska primörerna i fokus, och inte minst färskpotatisen. Den 6 juni är det Nationaldagen och Färskpotatisens dag och efter det är det bara ett par veckor till midsommar. Markus Aujalay, stjärnkocken från Winterviken festvåning och café i Stockholm, gillar enkel mat och potatis är en tacksam råvara att tillaga. Här bjuder han på det allra enklaste sättet att tillaga de färska primörerna. Kokt färskpotatis med extra mycket salt och dill, brynt smör och matjessill. En enkel rätt som passar bra till alla festliga tillfällen i midsommartid.

Instruktioner

Koka potatisen i saltat vatten. Skär matjessillen i bitar och lägg upp på ett fat. Ringla över lite brynt smör. Garnera med finhackad rödlök och färska örter, till exempel dill och gräslök. Servera med den nykokta potatisen i en skål bredvid.

Ingredienser

4 portioner, till förrätt eller buffé

  • 400 g färskpotatis
  • salt
  • brynt smör
  • matjessill, en eller två burkar
  • ½ liten rödlök, finhackad
  • gräslök
  • dill