Rakot krumpli, ungersk gratäng

Receptmakare: Josefine Haamer V Hofsten
Foto: Björn Tesch

Skriv ut receptet

Sugen på ett traditionellt men lättlagat ungerskt recept med mycket smak? Ja, då är det här receptet mitt i prick för dig. Vill du ha extra must kan du lägga till lite stekt lök mellan varven. Om du vill ha en matigare rätt kan du öka korvmängden något. Servera gärna din rakot krumpli med en sallad på kål eller gröna blad och saltgurka i avlånga klyftor. Och så ett litet praktiskt tips på vägen: både potatis och ägg går fint att skiva i en äggskivare med metalltrådar.

Instruktioner

Värm ugnen till 175°C. Skala och skiva ägg och potatis tunt. Skiva korven ännu tunnare. Smöra en ugnsfast form och bröa ordentligt med ströbröd. Varva kokt potatis, tunna skivor kolbàsc, ägg och gräddfil. Salta och peppra lätt mellan varje lager. Hyvla över lite kallt smör och strö över en aning ströbröd. Grädda i ugn tills ytan är vackert gyllenbrun, ca 30-45 minuter beroende på formen.

Ingredienser

4 portioner som tillbehör eller lättare måltid

  • 8 stora (ca 800 g) kokta potatisar gärna Asterix
  • 6 kokta ägg
  • 1 (drygt 100 g) ungersk kolbàsc gyolai eller annan smakrik korv
  • 5 dl gräddfil eller crème fraîche
  • 1 msk ströbröd
  • 25 gram smör, kalltsalt, nymald svartpeppar