Örtfylld potatispaj

Receptmakare: AnnaKarin Hamilton
Foto: Peter Brundin

Skriv ut receptet

Hösten har gett sig till känna och nu väntar långa härliga kvällar med tända ljus och goda middagar. Vinterpotatisen håller på att plockas upp och det finns många olika goda sorter att välja mellan ute i butikerna. Denna läckra mättande potatispaj passar utmärkt en kulen höstdag, servera gärna med en god sallad till.

Instruktioner

Tillagning:
1          Mosa potatisen till pajskalet och blanda med resten av
pajdegsingredienserna.
2          Låt degen vila i ca 10 minuter. Platta ut i pajform.
3          Förgrädda i ugn, 200° C i 10 minuter.

Fyllningen:
4          Strimla och fräs purjolöken, rör i vitlöken.
5          Blanda ägg, ost och de hackade örterna.
6          Skiva de kokta potatisarna.
7          Varva potatis, pujolök och äggblandningen i pajskalet.
8          Grädda i nedersta delen av ugnen i 200° C ca 40 min.
9          Servera med en god sallad.

Ingredienser

6 personer

  • Pajskal:
  • 750 g kokt potatis, välj favoritsort
  • 2 tsk salt
  • 3 msk rapsolja
  • 2,5 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 6 - 8 kokta potatisar, favoritsort
  • 1 purjolök
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 3 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 2 dl lagrad riven ost
  • 1 dl färska blandade örter