Krossad potatis med nässlor och chèvre

Receptmakare: Karin Walker
Foto: Björn Tesch

Skriv ut receptet

Vinnaren av den fina titeln Årets Potatisstjärna skapade den här fina rätten. Juryns motivation lyder: ”Med enkelhetens poesi som ledstjärna har Karin Walker skapat en modern potatisrätt där potatisens egen smak elegant framhävs av getost och nässlor.” Det går fint att plocka nässlor hela sommaren om du bara använder de spädaste topparna och undviker grova stjälkar. Servera rätten till en bit stekt lax eller kyckling, skivade tomater är gott till. Rätten går fint att laga med överbliven kall potatis men då behöver den lite längre tid i ugnen.

Instruktioner

Sätt ugnen på 225°C. Skala potatisen eller skrubba den mycket väl. Sjud den mjuk i lättsaltat vatten. Skölj nässlorna noga. Koka upp 1 l vatten med salt och förväll nässlorna 2 minuter. Fiska upp nässlorna, krama ur dem lätt och hacka dem ganska fint. Spara gärna nässelspadet till en soppa. Slå av vattnet på potatisen när den är mjuk. Låt svalna en aning. Blanda ned nässlor, smör, äggulor, ost och kryddor. Riv ner vitlöksklyftan. Krossa allt med en gaffel. Lägg upp moset i en smord ugnsform och gratinera i 8-10 minuter så ytan blir knorpig och får lite färg.

Ingredienser

4 portioner

  • 700 g färskpotatis
  • 1 liter nyplockade nässlor
  • 100 g chevré i bitar
  • 50 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 klyfta färsk vitlök
  • 1/3 tsk nyriven muskotnöt
  • knappt 1 tsk salt, nymald vitpeppar