Potatisterrin med rosmarin

Receptmakare: Lena Djuphammar & Pernilla Rönnlid
Foto: Lena Djuphammar

Skriv ut receptet

Denna potatisrätt har vi hämtat från den underbara kokboken ”Potatis – Jordens guld” av Lena Djuphammar och Pernilla Rönnlid. Terrinen är ett lyxigt tillbehör till en bit kött eller kyckling. Kan förberedas i god tid eller ätas direkt. Underbart god!

Instruktioner

1  Sätt ugnen på 150° C.
2  Skala potatisen och skiva den tunt. Stek hastigt smöret utan att den tar färg.
3  Salta, peppra och blanda ner ost och rosmarin.
4  Häll i en form, ca 1½ liter, klädd med bakplåtspapper, packa jämnt och ganska hårt.
5  Baka terrinen mitt i ugnen tills den är genombakad, ca 35 minuter.
6  Ta ur formen, skär i skivor och servera.

Om du gör terrinen dagen innan:
Ta den ur ugnen. Låt den vara kvar i formen, lägg på bakplåtspapper och ställ ytterligare en brödform ovanpå. Fyll den övre formen med vatten och låt stå tills terrinen svalnat. Ställ i kylen.
Vid servering: Ta terrinen ur formen, skär i skivor och servera kall eller värm i
150° C ca 15 minuter.

Ingredienser

4 portioner

  • 900g potatis, gärna mandel men din egen favoritpotatis passar också
  • 50 g smör
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 100 g lagrad, riven ost t.ex. präst- eller västerbottenost
  • 1 tsk torkad, mortlad rosmarin