Krämig färskpotatissallad

Receptmakare:
Foto: Svensk Potatis

Skriv ut receptet

Köp gärna tvättad färskpotatis som förenklar matlagningen. Denna krämiga sallad blir ännu godare om man förbereder i god tid, den passar till det mesta och är perfekt picknick mat. Äter man potatisen kall eller avsvalnad får man i sig det nyttiga fiber som heter resistent stärkelse. Den är det nyttigaste som finns för våra tarmbakterier.

Instruktioner

1  Använd gärna den redan tvättade potatisen, koka så att den fortfarande är fast. Färskpotatisen ska ha en innertemperatur på 94°C. Låt den svalna.
2  Rör ihop senap och vinäger i en skål, tillsätt oljan och smöret i en fin stråle. Blanda i honungen och pressa i vitlöken, salta och peppra.
3   Dela den kokta, avsvalnade potatisen i mindre bitar och skiva rödlöken.
4   Bryt salladen i mindre bitar, lägg i potatis, rödlök, sallad och kaprisen i vinägretten. Vänd runt och låt allt blandas.
5   Förbered gärna i god tid, salladen blir bara godare om den får stå i kylen över natten.

Ingredienser

4 portioner

  • 750 g färskpotatis
  • 1 st rödlök
  • 2 msk kapris
  • 2 dl blandad sallad, ruccola/babyspenat/romansallad
  • Vinägrett
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk flytande eller smält smör
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk flytande honung
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar