Halländsk Laxpudding

Receptmakare: Margareta Persson
Foto:

Skriv ut receptet

Nu är vi mitt i skördetider, normalt är oktober den stora skördemånaden för potatis, men redan i september dyker det upp många läckra potatissorter i butikerna. Här är ett recept på en lättlagad underbart god laxpudding där du kan använda din egen potatis favoritsort. Har du inte rimmad lax går det bra att använda rökt eller gravad lax. Perfekt rätt när du har lite laxrester.

Instruktioner

Sätt ugnen på 200 °C.
1.              Skär potatisen i skivor och laxen i fina strimlor.
2.              Skiva och fräs löken mjuk i matfettet utan att det bryns.
3.              Varva potatis, lök och lax i en smord ugnsfast form.
4.              Vispa upp äggen och grädden/mjölken. Tillsätt peppar och dill.
5.              Häll över blandningen i formen och ställ in den i ugnen i ca 45 minuter.
6.              Servera med smält smör och pepparrot.

Ingredienser

4 portioner

  • 700 g Fakse eller annan fast potatis
  • 250 g rimmad lax (rökt eller gravad)
  • 3 msk lök
  • 2 msk smör
  • 2 st ägg
  • 2½ dl matlagningsgrädde eller mjölk
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl finklippt dill
  • Till servering: Smält smör och pepparrot