Potatistårta

Receptmakare:
Foto: Thomas Carlén

Skriv ut receptet

Sagolikt god tårta där man använder sig av kall kokt potatis. Perfekt om man råkar ha lite potatisrester i kylskåpet. Detta tårtrecept är ursprungligen hämtat ur ”Kokbok från Göteborgs skolkök” från 1913. Vi har moderniserat det något och anpassat det till nutida matlagning. Fler historiska spännande recept finner ni på vår nya hemsida www.potatisitiden.se

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200° C.
  • Pressa eller riv den kokta potatisen och lägg i en skål. Tillsätt mjöl och socker, blanda.
  • Finfördela matfettet i potatismoset med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smidig deg.
  • Ta upp degen på arbetsbänken, dela degen i tre delar. Kavla ut varje del mellan bakplåtspapper till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, kakan ska få vacker gulbrun färg.
  • Låt bottnarna kallna.
  • Bred äpplemos mellan de kalla tårtbottnarna.
  • Vispa grädde. Bred den vispade grädden på tårtan.

Ingredienser

  • 200 g kokt kall potatis, skalad (ca 350 g rå potatis med skal)
  • 4 dl mjöl
  • 2 msk socker
  • 200 g matfett
  • ca 2 dl äpplemos
  • 1½ dl vispgrädde