Sorter

Potatis av alla sorter

Svensk Potatis delas in i sorter efter säsong, men också efter fasthet, utseende och smak. Det finns hundratals sorter och vi tycker att alla är lika goda. Prova Amandine, som smakar som en primör året om. Eller Sparrispotatis om du gillar en lätt nötsmak.

Alla sorter är indelade efter
vår & sommar, klicka här
höst & vinter, klicka här

Ofta räcker det med att skilja på fasta och mjöliga sorter, när du ska laga mat. Men det är också klokt att välja smak och storlek. Förr menade man att mjölig potatis hörde till mos, och fast potatis till ugn. Det stämmer inte längre. Idag lagar kockarna soppa på färskpotatis och puré med fasta sorter. De provar sig fram.

Testa och smaka själv! Eller bjud hem vännerna på potatisprovning. Här är de SMAK-märkta sorterna.

Definitioner enligt SMAK (Svensk Matpotatiskontroll)

Primörpotatis

Potatis som förgrotts och odlats under plast- eller vävtäckning och skördas med grön blast och skal som inte är moget.

Färskpotatis

Potatis som skördats före fullständig mognad för försäljning direkt efter upptagning. Skalet kan lätt avlägsnas utan skalning.

Sommarpotatis

Potatis som skördats skalmogen eller praktiskt taget skalmogen avsedd för försäljning direkt efter skörd.

Vinterpotatis

Potatis som mognat och bildat fast skal och är lämplig för lagring innan försäljning.