Köksredskap

Verktyg

Potatisskalare. Det finns nya avancerade sorter, men en hederlig potatisskalare duger bra och är lätt att skala med.

Potatissticka. Visst kan du använda en gaffel eller tandpetare när du ska kolla om potatisen är klar. Men med en tunn potatissticka undviker du att potatisen faller sönder när du provsticker.

Potatisstamp. Bästa verktyget när du snabbt och enkelt vill göra potatispuré, eller ännu snabbare ett grovt potatisstomp.

Potatispress. Inte minst för nypressad potatis som kan suga upp den goda såsen till den nyfångade fisken. Men likväl för att förbereda en riktigt len och god potatispuré.

Rivjärn. Ett klassiskt rivjärn för att riva potatis, till exempel till raggmunk eller råraka. Här behöver du även en sil så att du kan pressa ur vätskan ur potatisen innan den ska stekas.

Mandolin. Är en fantastisk hjälpreda om du vill skiva potatis riktigt tunt, och alla skivor i samma storlek. Det är viktigt till exempel om du vill ha en jämnt gräddad potatisgratäng.

Ballongvisp. Du kan använda både elvisp och mixerstav när du ska laga potatismos eller soppa men med en handvisp får du mycket bättre koll på konsistensen. Vispar du ett mos för hårt och för länge blir det segt. Ballongvispen är den perfekta partnern för ett luftigt och gott mos, och tittar du på proffsen vispar de ofta i åttor när de lagar mos.