Botanisk beskrivning

Vad är potatis?

Potatisen (Solanum tuberosum) tillhör familjen Solanacea, liksom dess sydamerikanska släkting tomaten. Den är en 30-80 cm hög ört med kantig stjälk och olikformade parflikiga blad. Blommorna är ganska stora och finns i många färger; bl a vita, gräddvita, grönvita, violetta, röda eller rödblåvioletta. Efter blomningen utvecklas ibland gröna, klotformiga bär, s k potatisäpplen, vilka innehåller en mångfald frön. En ny planta kan utvecklas antingen från ett frö, vilket är ovanligt, eller från en knöl.

Ett frö gror snabbt om de yttre betingelserna är gynnsamma. Groddplantan har en huvudrot och två eller tre ovalt formade hjärtblad. Stammens anlag växer fort ut till en blad- och blombärande stam. Från hjärtbladsvecken växer grenar ut och böjer sig nedåt mot jorden, s k stoloner, på vilka potatisknölar bildas.

Att sätta knölar är det vanligaste sättet att föröka potatis. Potatisknölens topp kallas kronände och dess bas navelände. Hela knölen är egentligen ett uppsvällt skottsystem med knoppar, s k ögon. Dessa är kraftigast och talrikast i kronändan. När potatisknölen gror växer ”ögonen” ut till nya plantor, vilka tillsammans bildar ett potatisstånd. Från plantornas underjordiska stamdel utgår stolonerna, som bär upp de runda eller avlånga, ägg- eller valsformade potatisknölarna. Skalfärgen kan, allt efter sort, variera från gulvit och rödbrun till violett och blå. Köttfärgen kan vara gul, vit, röd eller blå.

Solanin

Potatis innehåller naturligt små mängder av giftiga glykoalkaloider, bl a solanin och chaconin, TGA (totala glykoalkaloider). I potatis, som inte utsätts för ljus eller skadats på annat sätt, är mängderna solanin så små att de anses vara helt oskadliga för människor. Solaninet finns i hela knölen, men mest i skalet och i cellagren närmast därunder. Utsätts potatisen för ljus, bildas klorofyll, potatisen blir grön och TGA-halten ökar betydligt. Grönfärgning är således en indikation på att halten av bl a solanin i knölen är förhöjd.

Namnet ”Potatis”

Namnet kommer av spanskans patata, vilket i sin tur beror på en förväxling med bataten (Ipomea batatas) eller sötpotatisen, som redan var känd i Europa när potatisen kom till Spanien. Tyskans kartoffel kommer från italienskans tartuffoli, vilket betyder tryffel. Förklaringen är att när potatisen för första gången skildrades i skrift av den spanska krönikören Cieza de Leon 1553, så skrev han att den ”..påminner om tryffel och som efter den kokats blir lika mör som kastanj.” Det ursprungliga namnet på indianspråket quechua, är dock kort och gott: papa.