Om Potatis

Potatisen har heta och farliga släktingar. Den goda knölen hör till samma familj som chili, paprika, äggplanta och tobak. Däremot är den inte släkt med sötpotatis.

Det är skillnad på potatis och potatis. Färskpotatis innehåller mer vatten än en fullmogen vinterpotatis. En annan skillnad är att färskpotatis skördas under tillväxten när bladen är gröna, medan vinterpotatisen får ligga kvar och mogna i jorden efter att bladen har vissnat. Det gör att vinterpotatisen får ett kraftigare skal som sen skyddar potatisen och gör att den håller längre.

Potatisåret. I september och oktober skördas all höst- och vinterpotatis. Den har fått mogna i jorden och är tålig med ett lite hårdare skal. Efter skörd flyttas den in i kyllager så att den ska hålla och kunna njutas i matlagningen hela vintern. Färskpotatissäsongen inleds i maj och pågår fram till augusti.

Skillnaden mellan färsk-, sommar- och höst-vinterpotatis

Den första svenska potatisen kommer från sydsverige och kallas Primörpotatis. Den har förgrotts och odlats under plast eller väv för att säkerställa tidig skörd. Den här potatisen har inte uppnått full mognad och har därför ett mycket tunt skal. Därför är den mycket känslig för hantering och tål ingen längre förvaring.

Sedan kommer Färskpotatisen. Det är denna potatis som traditionsriktigt kallas för färskpotatis och som firade 100-års jubileum förra året. Midsommar med färskpotatis och sill vill ingen vara utan. Även denna potatis skördas före fullständig mognad och skalet kan enkelt avlägsnas utan skalning. Sättknölarna har som regel förgrotts.

Gemensamt för Primör- och Färskpotatis är att sorterna är speciellt snabbväxande och att odlingstekniken anpassats för en snabb tillväxt. De har högre vattenhalt än höst- och vinterpotatisen vilket ger en blötare konsistens. Sönderkokande knölar är mycket sällsynta.

Därefter skördas Sommarpotatisen. Den är praktiskt taget skalmogen men ska liksom primör- och färskpotatisen säljas och konsumeras direkt efter skörd. Den tål storlekssortering, normal hantering och är fastare i kokengenskapen än primör- och färskpotatisen.

På sensommaren tas sedan Höst/vinterpotatisen upp. Den har fått mogna i jorden och blasten dödas innan upptagning sker. Därmed blir skalet hårdare och knölarna tål hantering och lagring bättre. Höst/vinterpotatisen lagras sedan i stora potatislager i optimal kyla, fuktighet och mörker hela vinterhalvåret. Därifrån tas potatis kontinuerligt och packas i påsar eller lådor för leverans till butiker. I lagren klarar sig höst/vinterpotatisen bra under lång tid, men från packningsdagen bör potatisen konsumeras inom några veckor.